Jak chránit rorýse při zateplování budov? vyzkoušejte podomítkové ptačí budky

21.3.2022 ISOparts s.r.o.

Přirozených dutin a míst k hnízdění pro ohrožené druhy ptactva postupně ubývá, snadný způsob, jak jim pomoct však nabízí podmítkové budky. Kde všude se uplatní a jak fungují?

Patříte k zarytým ochranářům přírody? Pak je nutno si uvědomit jednu věc. Zateplení domů, které je pro člověka nezbytné, často připraví ohrožené ptáky o jejich hnízdiště. Týká se to zejména rorýse obecného – ti jsou totiž zvyklí si i po celé generace vybírat stejné místo. Naštěstí existuje řešení schůdné pro obě strany – praktická podomítková budka, která se instaluje přímo do zateplení.

ZATEPLUJETE DŮM? NEZAPOMEŇTE NA PTAČÍ BUDKU

Podomítková ptačí budka

Existuje mnoho druhů ptačích budek – některé se upevňují na fasádu, jiné se vkládají do izolace. Podomítková budka s purenitovým korpusem je praktická hned z několika důvodů – splňuje veškeré normy a stavební předpisy a navíc je perfektně zateplená. Součástí je několik hnízdních komor – systém modulů lze libovolně sestavit. Je vybavena 30mm vrstvou PIR izolace, která pomáhá snížit tepelné ztráty a přední stranu tvoří 20mm XPS. Korpus z odolného materiálu purenit dodává boxu pevnost a pro podmítkové použití se perfektně hodí.

PROČ A JAK RORÝSE OBECNÉHO CHRÁNIT?

Nejen, že je rorýs obecný chráněný zákonem, ale navíc ve městech zastává důležitou funkci a může být lidem užitečný. Jak? Tím, že loví létavý hmyz. Za jediný den dovede nalovit stejné množství hmyzu, jako kolik sám váží. Bohužel nové střechy a zateplovací systémy, které lidé potřebují ke svému pohodlí, jej zcela připravují o jeho přirozený domov.

Rorýsi žijí doslova v letu – a když náhodou přistanou na zemi, nedovedou bez pomoci sami vzlétnout. Za jediný rok nalétají více než 200 tisíc kilometrů a v letu dokonce i spí.  Žijí v blízkosti lidí a libují si v malých otvorech a štěrbinách s jižní orientací. V dutinách, které se člověk snaží odstraňovat. Podomítkové boxy tak představují jakýsi kompromis – budovu je možno zateplit a tento výjimečný tvor neztratí své hnízdiště. Kromě rorýsů může podmítková budka sloužit i poštolkám či vrabcům.

PROČ PRÁVĚ PURENITOVÁ BUDKA?

Purenit je materiál na bázi PIR pěny – je lehký, snadno se šroubuje i opracovává (podobně jako dřevo) a je mimořádně odolný. A to jak vůči klimatickým vlivům, tak i vysokým teplotám. Má vynikající tepelněizolační vlastnosti, nedochází u něj k praskání ani tloušťkovému bobtnání a velkou předností je také jeho vysoká pevnost v tlaku. Jde o materiál, který dlouho vydrží a dobře se kombinuje s mnoha dalšími materiály.