MONTÁŽ PURENITOVÝCH BOXŮ PRO PODOMÍTKOVÉ EXTERIÉROVÉ ŽALUZIE

11.9.2020 ISOparts s.r.o.

Nespornou výhodou purenitových boxů je jejich snadná a rychlá instalace. Boxy jsou vyrobeny z purenitu – produktu na polyuretanové bázi z tvrdé pěny (PIR), který má vynikající tepelně izolační vlastnosti. Purenitové boxy zároveň dlouho vydrží, nepropouští vlhkost a jsou jak lehké, tak velice pevné a odolné. Podomítkové exteriérové žaluzie se proto hodí instalovat přímo do těchto speciálních boxů, které se těší velké oblibě např. u pasivních domů. Dnes se podíváme na to, jak lze purenitový box snadno a rychle namontovat.

INSTALACE PURENITOVÝCH BOXŮ KROK ZA KROKEM

Nejprve je třeba si uvědomit, z čeho se purenitové boxy skládají – přední strana boxu, strop a bočnice tvoří purenitová konstrukční deska. Díky tomu je možné do ní libovolně kotvit konzole či držáky žaluzií. Druhou velice důležitou součástí boxu je izolační vrstva, která tvoří zadní stěnu boxu přiléhající k překladu, připojovací spáře a k rámu okna. Díky purenitovým boxům máte vyřešený problém s dodatečnými izolanty či se vznikem tepelných mostů.

Purenitové boxy se zpravidla montují nad okno do prostoru kontaktního zateplovacího systému. Ze všeho nejdřív je zapotřebí boxy správně ukotvit. Purenitový box se kotví pomocí podložek a šroubů do věnce. Do horní části rámu je namontován profil a do něj je usazen box. Poté se vyvrtá otvor hluboký 6,5 mm a pomocí šroubů se seshora připevní pozinkovaná kotva, jež se připevní na podložku.
Při montáži mějte na paměti také kabely – jejich délka musí dosáhnout alespoň do poloviny šířky purenitového boxu, aby bylo možné k nim posléze připojit žaluzie. Je také zapotřebí pro ně vyvrtat otvor ze strany bočnice, kterými se protáhnou do boxu.

Zrekapitulujme si tedy celou montáž, aby bylo názorně vidět, jak rychlé a snadné to celé je – nejprve se namontuje zakládací lišta na rám okna, přičemž se dbá také na estetickou stránku instalace. Posléze je do lišty osazen purenitový box, který se zafixuje montážními konzolemi. Tím je montáž purenitového boxu vyřešena a je možné přejít k dalšímu kroku.

Řada lidí se rozhoduje, zda namontovat purenitové boxy svépomocí – to je možné, nicméně je vždy vhodnější využít profesionální firmu, u které máte jistotu, že vše správně naměří, uchytí a že nic neopomene. Vyvarujete se tak možným následným nepříjemnostem, kdy už se chyby dají jen těžko napravovat.

Pokud si chcete nechat poradit odborníkem, neváhejte se na nás obrátit. Rádi se vám budeme věnovat a pomůžeme vám vybrat to nejlepší možné řešení.