TECHNICKÉ VLASTNOSTI PURENITU

11.9.2020 ISOparts s.r.o.

O skvělých tepelně-izolačních vlastnostech Purenitu už jsme toho napsali spoustu, důkladně jsme probrali i jeho funkci nejvhodnějšího materiálu k přerušení tepelných mostů například kolem francouzských oken. Dnes se na Purenit podíváme podrobněji a přiblížíme si jeho technické vlastnosti.

CO JE VLASTNĚ PURENIT?

Purenit je výrobek z polyuretanu bez obsahu FCKW a HVCKW (chlorfluoruhlovodíků škodlivých pro životní prostření) na bázi tvrdé PIR pěny. Svými vlastnostmi se tento materiál podobá dřevu, je však mnohem odolnější. Purenit snese zatížení až 7 tun, což z něj dělá skvělý podkladový materiál pod těžké portály a jiné nadměrné materiály. Slouží k přerušení tepelných mostů ve stavebních konstrukcích, ke styku dřevěných a hliníkových výplní otvorů s obvodovou konstrukcí nebo zdiva v základové spáře. Purenit je možné použít i ke kotvení střešních prvků v úrovni hydroizolace nebo jako jádro dveřních výplní do vlhkého prostředí se zvýšeným odporem proti průrazu.

Objemová hmotnost purenitu se podle použitého materiálu pohybuje přibližně mezi 500 až 700 kg/m3. Jeho devízou je vysoká odolnost proti vlhkosti, stárnutí, hnilobě, chemikáliím, kyselinám, louhům a rozpouštědlům. V kombinaci s možností vysokého mechanického namáhání z něj tyto vlastnosti dělají ideálního kandidáta pro použití v kombinaci s nejrůznějšími materiály a krycími vrstvami, díky čemuž je možnost využití ještě širší. Poradí si i s různými druhy lepidel nebo asfaltovými pásy. Jde zkrátka o opravdu všestranný a mimořádně odolný materiál.

TVRDÁ DATA MLUVÍ ZA VŠE

Obecné vlastnosti už známe, teď ale tvrdá data přímo z technického listu Purenitu: tento materiál při hoření neodkapává, čímž snižuje riziko rozšíření ohně na další plochy, při požáru nevzniká dým.

Skvěle si vede i hodnota nasákavosti. Ta dlouhodobá činí Wit 0,2 %, což je mimořádně nízký výsledek a jen potvrzuje zjištění, že vody se při použití Purenitu opravdu nemusíte bát, zejména pokud na materiál nepůsobí dlouhodobě. Součinitel tepelné vodivosti je λ = 0,070 W/(m·K). Materiál je možné používat v teplotním rozsahu od -50 až do +100° C. Objemová hmotnost činí 550±40 kg/m3 a napětí v tlaku je 5,5-7,5 MPa. Veškeré další parametry najdete v tabulce, kterou má k dispozici každý, kdo s Purenitem pracuje.

Máte další otázky, se kterými vám mohou pomoci naši odborníci? Neváhejte nás kontaktovat. Rádi s vámi probereme, jestli je pro vás Purenit správnou volbou, a doporučíme přesný postup.