VLASTNOSTI PURENITU – CO JE TO VLASTNĚ TEN PURENIT?

11.9.2020 ISOparts s.r.o.

Purenit od německé značky Puren vám dává izolační alternativu ke stříkané polyuretanové pěně, která ze své podstaty nevytváří symetrické tvary a může působit neesteticky. Díky svým vynikajícím tepelně-izolačním a dalším specifickým vlastnostem máte k dispozici konstrukční materiál, jenž svou variabilitou umožňuje široké možnosti využití. V dnešním článku se zaměříme na to, co to ten purenit vlastně je a jaké jsou jeho vlastnosti, které z něj dělají tak oblíbený materiál.

CO JE TO TEN PURENIT?

Purenit je produkt na polyuretanové bázi z tvrdé pěny (PIR), se kterým se nejčastěji potkáte ve formě lehkých, hrubých desek se zaoblenými hranami. Jak lehkých? Jeho objemová hmotnost se pohybuje v rozmezí pouhých 550 ±50 kg/m3. Je zároveň velice tvárný a můžete z něj vytvarovat desky či kvádry rozlišné tloušťky i velikosti, díky čemuž nabízí široké využití v různých oborech. Purenitové desky jsou zároveň velice pevné a jde do nich snadno šroubovat i je jinak upravovat. Lze je opracovávat podobným způsobem jako dřevotřísku (stroji na zpracování dřeva) a je tedy možné je řezat, frézovat i brousit.

Velkou výhodou je také zdravotní nezávadnost tohoto materiálu, při jeho montáži tedy není zapotřebí speciálních ochranných pomůcek a následně nijak nezatěžuje chod budovy. Purenit je zároveň šetrný k životnímu prostředí. Je také možné jej lepit a kombinovat s jinými materiály či kašírovat různými krycími materiály.

VLASTNOSTI PURENITU

Purenit má řadu specifických vlastností, které z něj činí velice oblíbený materiál převážně ve stavebnictví, ale i v jiných oborech. Díky svému chemickému složení je odolný vůči vysokým teplotám – materiál nehoří, netaví se ani neodkapává. I při trvalém působení vlhkosti u něj nedochází k rozklížení, bobtnání či praskání a nemusíte se u něj obávat tepelných mostů ani plísní. Vlhkost je odváděna pryč a materiál zůstává neměnný. Vůči drsným vnějším vlivům je tento materiál úžasně rezistentní.

Mezi jeho hlavní přednosti také patří velice vysoká pevnost v tlaku – zvládne zatížení až 7 tun. Purenit má zároveň vynikající tepelně izolační vlastnosti – deklarovaný součinitel tepelné vodivosti je λD =0,08 W.m-1.K-1.

Purenit může být použit ve formě purenitových boxů a v takovém případě výborně slouží jako izolační vrstva například pro podomítkové žaluzie. Svými vlastnostmi se navíc dokonale hodí do pasivních domů.

Značnou výhodou je také estetická stránka purenitu – na rozdíl od purenitové pěny nevytváří neforemné tvary a díky svému snadnému opracování dokážete z purenitu vytvarovat přesně takový tvar, jaký v danou chvíli potřebujete.

Prohlédněte si montáž purenitových boxů v praxi a udělejte si vlastní obrázek! Podívejte se na naše reference a pokud se pro toto řešení rozhodnete, neváhejte se na nás obrátit. Společně vymyslíme to nejlepší řešení pro vaši konkrétní situaci.