Tepelné mosty - co dělat proti únikům tepla

30.1.2023 ISOparts s.r.o.

Tepelným mostem rozumíme místo v izolační obálce budovy, ve kterém dochází k výraznému úniku tepla (energie) z budovy. Zpravidla se řeší u energeticky úsporných, nízkoenergetických a pasivních staveb. Pro srozumitelnější pochopení lze problematiku tepelných mostů přirovnat k pomyslné hrázi přehrady – hrází je v tomto případě myšlena obálka budovy (kontaktní zateplení a celá stěna) a voda v přehradě symbolizuje teplo uvnitř budovy, které nechceme nechat uniknout, ale co nejdéle a nejefektivněji s ním hospodařit.

U energeticky nehospodárných domů dochází k únikům tepla ve více místech najednou, s čímž což v důsledku vede k vyšším nákladům za vytápění. Zároveň je potřeba, aby dům takzvaně dýchal. Na to je potřeba se zaměřit zejména u starých domů, které nebyly adaptovány na moderní provoz. Pokud by takový dům byl nesystémově uzavřen do vzduchotěsné obálky, výsledek by mohl vést k zadržovaní vlhkosti a vzniku plísní ve stěnách domu, což může mít velmi negativní vliv na zdraví obyvatel domu.

Moderní nízkoenergetické nebo pasivní domy mívají vzduchotěsné obálky již kvalitně izolované a uzavřené. Je však potřeba zvýšené pozornosti v případě porušení této obálky, kdy může docházet k výraznému úniku energií a zhoršení efektu pronikaní chladu, vedoucí ke vzniku bodových nebo plošných kondenzačních zón. V nich dochází ke srážení vlhkosti, která má negativní vliv na stavební konstrukci a může také vést ke vzniku plísní. U každé moderní stavby je proto důležité vyřešit kvalitní izolaci co nejvíce míst a klást důraz na každý detail, aby únik tepla opravdu neměl šanci.

Naše PIR izolace, která zastane až trojnásobek izolačních vlastností polystyrenu, je účinným pomocníkem v řešení citlivých detailů kolem oken a to v případě, že budete řešit umístění venkovních žaluzií do fasády. V překladu, který kvůli své nosnosti musí být tvořen ocelovou traverzou nebo betonem a připojovacími spárami okna, odstraníme původní izolaci a nahradíme ji prostorem pro exteriérové stínění. Zde je pochopitelně třeba zateplení kompenzovat efektivnější izolací a prostor pro žaluzie vytvořit z izolačního, ale praktického a funkčního materiálu, který bude s fasádou úspěšně spolupracovat. Ideálním řešením jsou v tomto případě naše PurBoxy, zajišťující účinnou zateplovací složku. Za pomoci PIR izolace navíc zajišťují překrytí připojovací spáry rámu 30 mm přes rám okna, splňující předpisy ETICS. V případě izolace ostění a účinného umístění podomítkových pouzder pro venkovní žaluzie můžete pak použít naše prefabrikované ostění.

V případě tepelných mostů je náš cíl tedy jasný – pevná a účinná izolace bez trhlin. Neváhejte se na nás proto obrátit, rádi Vám pomůžeme.