Podomítkový kastlík, schránka na žaluzie nebo termoizolační box? Co všechno jsou purenitové boxy

28.4.2023 ISOparts s.r.o.

Purenitové boxy představují moderní stavební prvek, který poskytuje ideální technické řešení pro stínící techniku. Jaké typy podomítkových boxů existují a kde všude najdou využití?

Co je purenitový podomítkový box?

Purenitový podomítkový box se skládá ze dvou základních materiálů – konstrukční desky Purenit a izolační desky PIR PUREN MV. Purenitové boxy jsou pevné, samonosné a snadno se montují. Vytváří místo pro stínící techniku, zároveň vyřeší izolaci překladů a připojovacích spár a úhlednost stavebních detailů.

Podomítkové purenitové boxy jsou k dispozici ve třech základních variantách, které se liší jak konstrukčními prvky, tak využitím. Každý druh má své vlastní specifické vlastnosti a určení:

PB - Purenitový box ve tvaru U:

Tento box je tvořený purenitem a používá se převážně tam, kde je izolace překladu již vyřešená. Ve kombinaci se stínící technikou vytvoří prostor pro exteriérové žaluzie z materiálu, který s ním spolupracuje. PB boxy jsou ideální pro projekty, kde je kladen důraz na udržení prostoru a maximální využití exteriérového stínění.

PBI - Purenitový box s izolací:

Tento box je vybaven PIR izolací, která může mít šířku od 30 do 60 mm. PBI boxy jsou nejpoužívanější a nejefektivnější verzí purenitových boxů. Díky integrované izolaci nabízí vynikající tepelnou izolaci a snižují tepelné mosty, což je důležité pro energeticky úsporné a pasivní domy.

PBL - Purenitový box ve tvaru L:

Tento box je tvořený purenitem a má podobnou specifikaci jako PB box. Liší se hlavně v tom, že PBL box zabírá ještě méně místa ve stavebním otvoru a je vhodný pro projekty, kde je potřeba ušetřit prostor, aniž by se snížila účinnost stínění.

Každý z těchto druhů purenitových boxů může být vyroben na míru dle požadavků a potřeb stavby. To zahrnuje rohové sestavy, sestavy pro pásová okna, boxy pro šikminy, oblouky atd. Purenitové boxy se tak stávají flexibilním řešením pro různé situace a zajišťují vysokou kvalitu a účinnost. Aby bylo vyrobené řešení co nejúčinnější, potřebujeme zaměření situace na stavbě, nebo ideálně výkres výrobku.

Proč na stavbě použít purenitové podomítkové boxy?

  • Ideální řešení stavebního detailu: Pevné a samonosné boxy eliminují tepelné mosty díky izolačním vlastnostem Purenitu a PIR izolace. Navíc jsou kompatibilní se všemi systémy fasád a poskytují estetické řešení detailu mezi oknem a izolací boxu.
  • Snadná montáž v jednom kroku: Montáž purenitových boxů je jednoduchá, rychlá a mohou ji provádět i fasádníci. Celý systém je variabilní a lze ho jednoduše přizpůsobit podmínkám na stavbě, s rychlým termínem dodání.
  • Nadstandardní vlastnosti: Purenitové boxy jsou odolné vůči vlhkosti a stavební chemii, mají mimořádnou objemovou stálost, vynikající požární odolnost a jsou výjimečné svou pevností a nízkou hmotností. Jejich izolační vlastnosti vyhovují také parametrům pasivních staveb.
  • Variabilní systém: Purenitové boxy mohou být doplněny o různé tloušťky PIR izolací dle potřeb a možností stavby. Systém lze doplnit o různé druhy ostění a podparapetního lože, možnost volby vnitřního nátěru boxu, atypické boxy a další.

Purenitové boxy představují ideální řešení pro stavební detaily, snadnou montáž a vynikající izolační vlastnosti. Jejich variabilita a nadstandardní vlastnosti činí purenitové boxy atraktivní volbou pro různé druhy staveb, včetně pasivních domů. Pokud tedy přemýšlíte nad jejich instalací, neváhejte se na nás obrátit! Rádi vám se vším poradíme.